Schrijven van een arbeidsmarktcommunicatieplan

Wat is een arbeidsmarktcommunicatieplan?

ArbeidsmarktcommunicatieplanHeel simpel gezegd is een arbeidsmarktcommunicatieplan de onderbouwing van recruitment- en arbeidsmarktcommunicatie activiteiten:  campagnes, schrijfstijl in vacatures, evenementen, recruitment aanpak, etc. Als je een dergelijk plan goed overdenkt zul je zien dat je middelen consistenter zijn, je timing beter zal worden en dat je effectievere middelen bedenkt/maakt. Maar het belangrijkste is dat je weet waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en dat je kunt toetsen (op basis van de kwaliteit en kwantiteit van sollicitaties) in hoeverre jouw activiteiten bijdragen aan het aantrekken van je doelgroep. Dit plan moet ook zonder jouw uitleg te begrijpen zijn voor de rest van jouw organisatie, zodat iedereen die met werving te maken heeft in de geest van dit plan kan werken.

Hoe schrijf je een arbeidsmarktcommunicatieplan?

  1. Als altijd begin je met het bepalen van je primaire doelgroep. Op welke doelgroep richt jouw organisatie zich voornamelijk? Welke functie of functiecategorie heb je per jaar het meeste nodig? Blijft dit dezelfde functie de komende 3-5 jaar? Zijn dit met name meer ervaren krachten of zijn er ook mogelijkheden voor jong talent. Hoe groot is jouw gewenste doelgroep in totaal? Vervolgens bekijk je, bijvoorbeeld door interviews met medewerkers in die doelgroep en onderzoek, wat deze mensen belangrijk vinden in werk. Maak hiermee een zo concreet en expliciet mogelijk beeld van de personen die je wilt werven.
  2. Met dit beeld kijk je vervolgens naar je eigen organisatie. Wat heb jij deze doelgroep concreet te bieden? Biedt jouw organisatie meer uitdaging, juist meer salaris, betere doorgroeimogelijkheden, een betere sfeer of iets anders? Let op: dit moet onderscheidend zijn, de waarheid zijn en bewijsbaar zijn.
Met de voorgaande stappen kun je een onderscheidende belofte aan deze doelgroep maken. Hou hierbij de link met de marketingplan van je organisatie goed in de gaten zodat deze belofte wel past bij jouw organisatie (lees bijvoorbeeld deze eerdere blog van mij over het bepalen van een employer brand).
  3. Inventariseer zoveel mogelijk middelen/platforms die goed passen bij de doelgroep, zowel intern als extern. Het gaat er niet om of je deze middelen of platforms daadwerkelijk gaat gebruiken. Probeer verder te denken dan alleen advertenties en campagnes en realiseer je dat middelen niet per definitie veel geld hoeven te kosten. Zijn er ook andere manieren om in contact te komen met je doelgroep? Probeer per middel ongeveer de kosten in te schatten.
  4. Stel een doel dat je over 3-5 jaar wilt behalen en verdeel dit in subdoelen die je per jaar wilt behalen om in deze periode je hoofddoel te behalen. Maak deze doelen meetbaar en evalueer gedurende het jaar en gedurende de hele periode de actuele realisatie.
  5. Budget is een wezenlijk onderdeel van je plan. Dit budget geeft namelijk aan welke middelen hoe vaak je kunt inzetten. Heb je een vaststaand budget? Dan denk je na met welke middelen je je gestelde doelen kunt halen. Heb je geen vaststaand budget, dan kun je met het middelenplan uit stap 4 een optimale mix bepalen en daarmee je benodigde budget vaststellen.
  6. Je kunt nu een planning maken hoe, waarmee en wanneer je gedurende het jaar met je doelgroep wilt communiceren. Deze activiteitenkalender zorgt ervoor dat je voldoende tijd hebt voor de voorbereiding van de diverse acties en dat je verspreid over het jaar activiteiten plant.
  7. Een goed arbeidsmarktcommunicatieplan bevat daarnaast ook nog algemene informatie over jouw organisatie. Wat maakt jouw organisatie uniek op de (arbeids)markt, wat is het doel van je organisatie, waar staan jullie voor, wat maakt werken bij jullie leuk of interessant?

Uiteraard kun je dit plan nog uitbreiden met onderwerpen die voor jouw specifieke doelgroep of organisatie belangrijk zijn. Nogmaals: link het plan ook aan het marketingplan van jouw organisatie. Een arbeidsmarktcommunicatieplan moet volledig toegesneden zijn op jouw organisatie en doelgroep!

En daarna?

Gebruik je arbeidsmarktcommunicatieplan bijvoorbeeld om betere briefings te schrijven, beoordeel je huidige werkenbij site, etc.
Toets daarnaast jaarlijks je plan. Zijn de gedefinieerde doelgroepen nog steeds even belangrijk? Kloppen de keuzes nog steeds? Heb je je doelen behaald? Waarom wel of niet? Zijn er nieuwe mogelijkheden voor arbeidsmarktcommunicatie/recruitment ontstaan en zijn die dermate invloedrijk dat je daar iets over moet opnemen in je plan? Moet je planning aangepast worden?

Het schrijven van een arbeidsmarktcommunicatieplan is de tijd en moeite waard. Met dit plan heb je een basis waarmee je al je recruitment en arbeidsmarktcommunicatie activiteiten kan toetsen. Het arbeidsmarktcommunicatieplan geeft strategische richting en helpt je vragen op dit gebied gefundeerd te beantwoorden.

Vragen? Neem gerust contact met mij op!

Comments are closed.