Hoe beoordeel je een campagne concept of een idee?

beoordelen van conceptenHoe kun je eigenlijk weten of een idee of een campagne voorstel ‘goed’ is. Als je een reclamebureau inschakelt, is het belangrijk dat je hun voorstel goed kunt beoordelen. Dit is vooral handig als je het idee ook nog zelf binnen je eigen organisatie moet doorpresenteren. In deze blog wil ik je handvatten geven om kritisch naar ideeën te kijken en ze gefundeerd te beoordelen.

Ik gebruik het woord ‘idee’, maar je kunt het ook concept, voorstel, campagne, creatieve richting of zelfs strategie noemen.

 

Schrijf een briefing
Om een idee te kunnen beoordelen zul je van tevoren altijd een goede briefing moeten schrijven. Met deze briefing geef je richting en kun je uiteindelijk ook checken of er voldaan is aan alle eisen. Met de briefing zorg je dat je alleen ideeën krijgt die ook bij je organisatie en bij jouw visie passen. Lees deze blog met tips hoe je een briefing schrijft.

 

Eenvoudig uit te leggen?
Een kenmerk van een goed idee is dat het idee in een zin uit te leggen is. Ook mensen binnen jouw organisatie die niet direct betrokken zijn bij de campagne moeten het idee zonder veel toelichting snappen. Daarnaast: ingewikkelde ideeën werken vaak slecht in de praktijk. Wat is de kracht van het idee? En wat is de zwakte? Dit zijn goede vragen om aan je reclamebureau te stellen.

De grootste valkuil is dat je alleen kijkt naar hoe een en ander eruit ziet. Een slecht idee dat mooi is weergegeven blijft een slecht idee. Dat betekent overigens niet dat je akkoord moet geven op een goed idee dat visueel onaantrekkelijk is uitgewerkt.

Of je zelf iets mooi vind of niet is minder belangrijk. Het gaat om jouw doelgroep. Leef je dus in in je doelgroep en kijk met hun ogen naar de visuele presentatie van het campagne voorstel. Kijk hierbij ook goed naar de briefing.

 

Het grotere geheel
Als je verantwoordelijk bent voor arbeidsmarktcommunicatie doe je over het algemeen meer dan een campagne. Beoordeel het idee dus ook op aansluiting op eerdere campagnes en denk na of je een logisch vervolg kunt maken op dit idee. Effectievere campagnes ontstaan ook doordat ze ‘passen’ bij jouw organisatie. Stel jezelf de vraag of het idee voldoende waarde toevoegt aan je totale arbeidsmarktcommunicatie.

Als je ‘ja’ zegt tegen dit idee, wat betekent dit dan organisatorisch voor jouw organisatie. Is het idee praktisch uit te voeren qua interne politiek, budget, beschikbare tijd?

Zo zorg je ervoor dat je argumenten verzamelt die verder gaan dan het visuele aspect. Het helpt je bepalen waarom je een idee wel of niet gaat uitvoeren.

Ernst Schipper

I help adding meaning and value to your unique company culture and employer brand. I run projects to identify & strengthen company culture (from a human first perspective). Working with a proven model together we uncover your company culture and help you strengthen this culture both internally and externally. I help build scalable employer branding teams to project your culture outwards and inwards.