Met het langzaam aantrekken van de economie krijgt ook de zoektocht naar het juiste personeel weer meer aandacht. Ik zie al weer bedrijven die moeite krijgen met het vinden van de juiste mensen voor belangrijke vacatures. De mensen, die zij zoeken, kiezen echter niet alleen een passende functie maar vooral ook een passende organisatie. Met alleen het uitzenden van een vacature, prikkel je deze mensen niet. Het belang van een aansprekend employer brand neemt dus toe.
Waarom een employer brand?
Het employer brand is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de juiste potentiële medewerkers jouw organisatie gaan overwegen. Daarnaast voelen je huidige medewerkers zich hierdoor verbonden met je organisatie. Je kunt ermee laten zien waar je voor staat en wat je (potentiële) medewerkers biedt, anders dan je concurrenten op de arbeidsmarkt.
Een op zichzelf staand employer brand bestaat eigenlijk niet. Jouw organisatie heeft één brand en de mensen die met jouw organisatie te maken hebben zien dit ene brand. Echter, een reputatie op de arbeidsmarkt heb je wel degelijk. Deze reputatie is onderdeel van de totale reputatie van jouw organisatie. Omdat toch vaak over het employer brand wordt gesproken spreek ik in deze post ook over employer brand.
Met welke argumenten ga je je organisatie ‘verkopen’ aan de arbeidsmarkt?
Bepalen van het employer brand
Bij het bepalen van het employer brand ontstaat soms wat spanning: het management heeft een bepaald beeld van hoe zij de eigen organisatie zien. Mijn eigen ervaring is dat management op dit moment hun bedrijf erg vaak ‘innovatief’ vinden en ‘passie’ een belangrijke kernwaarde voor medewerkers vinden. Als je vervolgens vraagt om 10 voorbeelden van beide waardes wordt het meestal al heel snel stil. Je wilt uiteraard voorkomen dat je prachtige campagnes optuigt, overtuigend de kernwaarden van je bedrijf uitdraagt en dat vervolgens blijkt dat de nieuwe medewerkers in een totaal ander soort bedrijf aan de slag zijn gegaan. Niet goed voor het binden van je medewerkers en al helemaal niet goed voor de reputatie van je organisatie.
Vertrouw voor het bepalen van je employer brand dus niet alleen op het management, maar betrek hier vooral de medewerkers bij. Zij zijn namelijk je employer brand! Een sterk employer brand kun je alleen maar bouwen als je onder de huid van je doelgroep (zowel intern als extern) kruipt.
Een sterk employer brand bepaal je niet in een workshop en één gesprek met 5 medewerkers. De voorbereidende fase is het belangrijkste: alle tijd die je hier niet besteedt maakt de kans groter dat je employer brand niet het juiste gevoel raakt.
Je begint met het spreken van zoveel mogelijk medewerkers. Voor een eerste ronde is het interessant om met een goede doorsnede van de populatie van je organisatie te spreken. Je moet erachter komen wat jouw doelgroep belangrijk vind in werk, maar ook wat specifieke doelgroepen voor specifieke functie verwachten. Het gaat dus nog niet echt om jouw organisatie, maar vooral over hen.
De volgende ronde is het analyseren van je eigen organisatie en de directe arbeidsmarkt concurrenten. Dit doe je ook weer met een (ander) groepje medewerkers. Vragen die je wilt beantwoorden zijn: Wat maakt ons ons? Wat is aantrekkelijk aan ons bedrijf en wat niet? Wat is aantrekkelijk aan onze concurrenten? Hier is een open kritische houding heel erg belangrijk. In deze ronde kun je, naast medewerkers, ook management inschakelen
Met deze input bepaal je een eerste versie van de kernwaarden voor je employer brand
Vervolgens toets je deze kernwaarden bij je eigen medewerkers om te checken of zij de organisatie erin herkennen. Neem de feedback mee om de kernwaarden aan te passen of te veranderen. Onderzoek ook in hoeverre je externe doelgroep deze kernwaarden aan jouw organisatie koppelt. Als dat nog niet het geval is, zul je hiermee in je toekomstige arbeidsmarktcommunicatie rekening moeten houden
Uiteindelijk maak je van je bevindingen een duidelijk en visuele presentatie. Met deze presentatie kun je iedereen briefen die in recruitment en/of arbeidsmarktcommunicatie werkt. Tevens kun je zo richting management onderbouwen waarom je diverse keuzes hebt gemaakt.
De praktijk van het employer brand
Je hebt nu een document met daarin de (bewezen) kernwaarden van je organisatie. Je hebt op schrift gezet waar je als organisatie voor staat en hoe je jezelf onderscheidt. Nu moet je je employer brand gaan ‘leven’. Gedraag je je als organisatie naar je kernwaarden? Als je bijvoorbeeld een innovatief employer brand hebt, doe je bijvoorbeeld een aantal keer per jaar activiteiten waarmee je bewijst dat je innovatief bent. Voldoet de inhoud van je vacatureteksten aan de kernwaarden? Wordt er in selectiegesprekken gekeken naar een match op deze waardes? Herkennen de nieuwe medewerkers de kernwaarden ook als ze daadwerkelijk in dienst zijn? Maak je je arbeidsmarktcommunicatie waar?
Een sterk employer brand kun je verder alleen verkrijgen door als organisatie langdurig, consequent en intelligent jouw kernwaarden te ‘zijn’.
Als laatste raad ik je daarom aan om jaarlijks te onderzoeken of je inspanningen vruchten afwerpen en de externe doelgroep jouw organisatie meer gaat associëren met jouw gedefinieerde employer brand.